Planlegging av allehelgen 2024

Den årlige markeringen av allehelgen nærmer seg, og mange er allerede i gang med planleggingen. I år er allehelgen 2.-3.november. Under fjorårets markering, var kirken var synlig i det offentlige rom på 37 ulike steder lokalt, noe som er en økning på over 20% fra 2022. Dette forteller oss at den flotte innsatsen som gjøres lokalt i forbindelse med allehelgen, bidrar til at kirken når stadig bredere ut med synliggjøring av kirkens tilbud og ønske om å støtte og være der for mennesker i sorg. Her følger tips og råd til årets markering. Siden oppdateres fortløpende fram til allehelgen.

Planlegging av allehelgen 2024

I tillegg til lysutdeling på kjøpesenter, togsatsjoner og andre offentlige arenaer, ble det holdt en rekke minnegudstjenester og konserter. Mange steder holdt kapell/kirke ved siden av kirkegård åpent. Responsen har vært utelukkende positiv, både fra de som gir bort lys og de som mottar. Les her om erfaringer fra allehelgen 2023: Allehelgen 2023 - Borg Biskop og Bispedømmeråd (kirken.no)

Vi ser at felles innsats og felles mål gir resultater. Mål for årets kampanje er som i fjor: 

  1. Gjøre kirken kjent i det offentlige rom 
  2. Flere åpne kirker
  3. Gjøre kirkens samtaletilbud kjent 
  4. Oktober som sorg-måned for å synliggjøre kirkens sorgarbeid 

Kom i gang med planleggingen- sammen i stab! 
I ressursbanken finnes det mange ressurser dere kan bruke rundt allehelgen. Det første vi vil anbefale er å sette i gang med planleggingen så tidlig som mulig. Se sjekkliste for planlegging nederst i artikkelen. Om dere er tydelige på hva dere vil gjøre, og hvorfor dere vil gjøre det blir kommunikasjonsarbeidet lettere, da er kirkens budskap tydelig både i pressemelding, kronikker, invitasjoner, brosjyrer og i poster på sosiale medier. Dere kan finne mye støtte i dette arbeidet ferdig laget på Ressursbanken, men dere må knytte det til det lokale arbeidet akkurat der dere er. 

Kirkerådet har tidligere laget et webinar med tips og inspirasjon til allehelgen. Opptaket av webinaret finner dere i ressursbanken: Allehelgen - Ressursbanken, Den norske kirke (kirken.no)

Kirkens sorgarbeid betyr mye for mange 
Som kirke er vi midt i sorgen med folk som mister nære og kjære, vi har stor kompetanse i mange yrkesgrupper, og vi gir sorgen og savnet verdige rammer gjennom musikk, rom og riter. Dette arbeidet er viktig for kirkens medlemmer, hele 8 av ti medlemmer mener at kirkens sorgarbeid er samfunnsnyttig. Sorgarbeidet kommer på topp av listen over kirkens samfunnsnyttige arbeid. Det å fortelle om alt sorgarbeidet som gjøres i lokalkirken kan gi flere mulighet til å få hjelp og støtte i sitt sorgarbeid. 

Gjør kirkens samtaletilbud kjent 
Ikke alle er klar over at kirken har samtaletilbud utover det som handler om sorg. Møte med mennesker i det offentlige rom i forbindelse med allehelgen og lysutdeling, er en glimrende mulighet til å fortelle om kirkens samtaletilbud utover sorgtilbudet. Undersøkelser (SSB; livskvalitetsundersøkelse, ungdataundersøkelser) viser at antall mennesker i dagens samfunn som opplever ensomhet og utenforskap øker og at mange uttrykker et behov for å ha noen å snakke med. Det er ikke alltid like enkelt å ta det første steget for å finne en god samtalepartner. Informer om at kirken både ønsker, vil og kan være en god samtalepartner i menneskers liv, og ikke minst at dette er gratis. 

Annonsering av tilbudet deres allehelgen 
Det blir nasjonal annonsering fra Kirkerådet om kirkens tilbud allehelgen, med henvisning til skjerikirken.no, Dnk på facebook og bønnevegger (kirken.no/be). Det er derfor viktig at alle arrangement legges inn i skjerikirken. Det er dessverre ikke midler til betalte artikler i år, men tidligere erfaringer har vist at dette er stoff som media er interessert i. Bruk gjerne tidligere artiklene som inspirasjon til innsalg i lokalavisen deres. Karianne på bispedømmekontoret eller prostikontakt kommunikasjon kan også hjelpe til. Bare spør.  Her er lenke til artikkelen som ble brukt i fjor: Ta sorgarbeidet på alvor - Borg Biskop og Bispedømmeråd (kirken.no) 

Fem viktige og gode ressurser til ulike målgrupper knyttet til kirkens tilbud rundt Allehelgen: 

1. Åpne kirker
Åpne kirker gir folk mulighet til å tenne lys og minnes sine kjære. Budskapene i materiellet som er tilgjengelig på ressursbanken er rom for bønn, rom for savn, rom for håp og rom for å minnes. Det finnes plakater, bilder til trykksaker og sosiale medier med oppdaterte datoer i Ressursbanken. Der finner dere også maler for plakater til gatebukk, strandflagg, rull-opp og mal for T-skjorter. Alle fellesråd i Borg har fått plakater og beach-flagg i 2020 og 2021. Lenke til allehelgen i ressursbanken: https://ressursbanken.kirken.no/nb-NO/2019/allehelgen/

Husk også å legge inn åpne kirker i www.skjerikirken.no. Dere kan også legge inn at dere har åpen kirke på sosiale medier og legge det i kalender på nettsiden. Funksjonaliteten i Skjerikirken er nå endret, arrangmenter lagt inn i Medarbeideren vises automatisk i skjerikirken dersom man krysser av for det i Medarbeideren.

Se også retningslinjer verter åpen kirke!

2. Tenn lys- lysutdeling i offentlig rom 
Allehelgen 2023 ble svært vellykket. Det ble delt ut 8000 lys på 37 ulike steder rundt i lokalsamfunnene. Det ble mange gode samtaler med folk om sorg på flere kjøpesentre og andre offentlige steder i syv av våre prostier. Målet med kampanjen var å skape gode menneskemøter utenfor kirkerommet, være synlig kirke i det offentlige rom og snakke om sorg, savn og trøst. Det var også et mål å invitere folk til et neste møte i kirken- enten til åpen kirke eller invitasjon til konsert eller minnestund. Alle som delte ut lys delte også ut invitasjon eller brosjyre om kirkens tilbud til allehelgen eller førstehjelp ved sorg.

Se sjekkliste for lysutdeling og utkast pressemelding nederst i artikkelen. Les mer om hvordan de praktiske erfaringene var og se filmer fra Torvbyen og nyhetsinnslag på NRK Østfold: https://kirken.no/nb-NO/bispedommer/borg-bispedomme/aktuelt1/lysutdeling%20i%20borg/ 

NB! Bestilling av lysark og lysesker. Lysark er enkle ark som tres utenpå lyset, og de er gratis. Lysesker er som navnet tilsier en eske hvor lyset legges inni. Lyseskene må menighetene selv betale for, men bispedømmekontoret sørger for bestilling. Informasjonsmail om dette er sendt ut til alle diakoner, diakonimedarbeidere og kirkeverger i Borg. Frist for bestilling er 1.september. Bestillingslenke for antall lysark/lysekser din menighet ønsker her: 

https://response.questback.com/dennorskekirke/ajmycoljd1

3. Førstehjelp ved sorg
Kommunikasjon til dem som ønsker å støtte andre som er i sorg. Kirkens hjelp til dem som vil hjelpe. Materialet er for pårørende eller kjenning av sørgende, og inneholder tips til hvordan man kan gå fram for å hjelpe. Målgruppen for kampanjen er først og fremst medlemmer i den gule og røde gruppen. Bruk materialet i poster og del på sosiale medier. Vi oppfordrer til å bruke egne bilder. Dersom dere har roll up med de gamle ilustrasjonene, så kan dere fortsatt bruke disse. Det vil komme nye bilder på design kirken. Se mer her https://kirken.no/sorg.

4. Gjør kirkens sorgtilbud kjent 
Kirken gir både støtte til dem som er i sorg, informasjon til dem som vil støtte andre som er sorg og har mye kompetanse om sorg. Dette vil vi synliggjøre gjennom artikler på nettsiden som menigheter kan kopiere over til sine nettsider (de som har Episerver) og dele i sosiale medier.

Dere som har Episerver kan nå kopiere over en fin artikkel om Kirkens tilbud til deg ved sorg og dødsfall: Kirkens gratis tilbud til deg som er pårørende - Borg Biskop og Bispedømmeråd. Dere finner den under Borg bispedømme/Aktuelt/Kirkens gratis tilbud etc. 
Det er også laget en prisbelønt film om Kirkens ritualer ved livets slutt som kan deles i sosiale medier og en nettartikkel som også kan kopieres rett over om dere Episerver: Omsorg for døende – ritual ved dødsleie - Den norske kirke (kirken.no) Det er laget brosjyrer om dette som du finner på Omsorg for døende – rituale ved livets slutt - Ressursbanken, Den norske kirke (kirken.no)

Andre ressurser til fri bruk er nettartikler om den vanskelige Corona-sorgen, presten/diakonen som sjelesørger og kirkens tilbud om ulike sorggrupper (enkemenn og besteforeldre). Her er også en artikkel om å ta sorgarbeidet på alvor som er skrevet for gul målgruppe: Ta sorgarbeidet på alvor - Borg Biskop og Bispedømmeråd (kirken.no)

Se også disse artiklene fra Hamar (https://kirken.no/nb-NO/bispedommer/Hamar/nyheter/%C3%A5pner-kirker-for-sorg/ som inspirasjon. Tips oss gjerne om dere har artikler som kan kopieres og gjenbrukes!

Ta googletesten! Søk på sorg i din nettleser og få naboen og moren din til å gjøre det samme. Hva dukker opp? Vil du at kirkens sorgtilbud skal komme lenger opp på googlesøk? Vi har laget en bruksanvisning for hvordan dere kan fikse nettsiden slik at de som søker på ord som sorg og trøst finner deres nettsider (søkeordoptimalisering):  Oppskrift_søkeord_sorg_Borg_bispedømme_EpiServer_oktober_2021.pdf

Informer om og inviter til sorggrupper dere allerede har i menigheten via menighetsblad, reportasjer i lokalavis og nettsider. Du kan se eksempler på invitasjoner, pressemeldinger og kronikker og laste dem ned helt nederst i denne artikkelen: https://kirken.no/nb-NO/bispedommer/borg-bispedomme/fagomrader/førstehjelp%20ved%20sorg/

De to siste årene har vi oppfordret til sette fokus på oktober som sorgmåned. Tanken er å bruke hele oktober måneden til å sette søkelyset på kirkens sorgarbeid og kompetanse, og spre informasjon lokalt om hva kirken kan tilby. Inviter til temasamlinger og ta kontakt med kommunen og be om et møte for å fortelle om kirkens sorgarbeid og tilbud til lokalbefolkningen. Her vil det komme grafisk materiell på ressursbanken om litt. Det er Bjørgvin bispedømme som har hatt gode erfaringer med oktober som sorgmåned for å få økt oppmerksomhet og fokus på kirkens sorgarbeid. Se her for tips: https://kyrkja.no/bjorgvin/sorg viser forslag på tilbudte aktiviteter i oktober. Også Bergen domkirke har inspirasjon til oktober som sorgmåned: https://kirken.no/nb-NO/fellesrad/Bergen/menigheter/bergen-domkirke-menighet/Nyheter/sorgm%C3%A5ned%20-%20oktober/  

5. Gjør lokalkirkens tilbud allehelgen  kjent
Mange menigheter inviterer de som har mistet noen i løpet av året til å komme til kirke eller kirkegård allehelgen. Flere steder arrangeres det minnekonserter og gudstjenester. På design.kirken.no finner dere maler som er enkle å bruke til enkle brosjyrer, flyere eller plakater. Det er veldig enkelt å få bruker til tjenesten om du ikke har det fra før. Her ligger også nye bilder:  https://design.kirken.no/d/cNwAn4J9CP7i/trykksaker#/trykksaker-til-utdeling/a5-brosjyre-fire-sider-1/oversikt-over-brosjyretypene.

Kirkelige medarbeidere på bispedømmekontor eller i sokn kan skrive kronikk om sorg som sendes inn til medier og deles på kirkens hjemmesider. Se eksempel Biskopens kronikk allehelgen 2022 - Borg Biskop og Bispedømmeråd (kirken.no)

Forslag til budskap:
Du er ikke alene. 
Du er omgitt av mennesker og Gud i din sorg. 
På kirkegården ser vi ikke bare de vakre lysene, vi ser også livets skjørhet og får ta del i håpet om et evig liv. Denne helgen settes våre liv i en større sammenheng.  
 

Tips til bruk av sosiale medier:

Facebook og instagram: Vi oppfordrer til å lage en enkel plan for publisering, Førstehjelp ved sorg kan publiseres i uke 41 og 42 (Det er laget bilder med bevegelse (gif) og tekster til  hver dag), i uke 43 oppfordrer vi menigheter/fellesråd til å publisere bilder og videoer av lokalkirkens sorgarbeid (presten som tilbyr sjelesorg, diakonen som har sorggrupper, den frivillige som går tur, kirkegårdsarbeideren som forteller om arbeidet på kirkegården). I uke 44 fram mot Allehelgen kan man publisere Rom for kampanjen og invitere folk til åpne kirker og andre arrangementer. Vi bruker emneknaggen #førstehjelpvedsorg #tennlys og #duerikkealene. 
Eksempel på publiseringsplan, bilder og filmer til sosiale medier om Åpen kirke finner du her: https://ressursbanken.kirken.no/nb-NO/2019/allehelgen/#na 

Det tar en liten time å planlegge (legge klar til automatisk publisering) to-tre innlegg om sorg i ukene fram til og med allehelgen. Ta kontakt med SoMe ansvarlig om du trenger hjelp:)
 
Instagram 
Tema kirkegård og graver hele uken før allehelgen. 
Del bilder og nyheter fra menigheten/staben som speiler alt som skjer før og under allehelgen. 

6. Gjør kirkens samtaletilbud kjent

Allehelgensmarkeringen er en fin måte å kunne nå ut med informasjon om kirkens samtaletilbud som finnes også utover sorgtilbudene. Lag gjerne flyere og brosjyrer om dette som også kan deles ut. Se artikkel fra Romerike Blad om samtaletilbudet tid for samtale: https://www.rb.no/hvem-har-tid-for-samtale-nar-livet-blir-utfordrende/o/5-43-1535733 og https://tidforsamtale.no/ .  

Over lenger tid har diakonene på Romerike drevet målrettet arbeid for å markedsføre og synliggjøre kirkens samtaletilbud. Samtidig har det vokst frem en rekke ulike typer samtaletilbud, eks: ulike sorggrupper, 13-20 og Meningen med mig. Tilbudet og kapasitet lokalt varierer.  Alle sidene det er lenket til under kan enkelt kopieres over til egen nettside (for dem som har Episerver) og tilpasses med lokal kontaktinformasjon og tilbud.

På kirken.no kan dere se hvordan en samleside kan se ut med ulike samtaletilbud: Noen å snakke med - Den norske kirke (kirken.no)

Ellers er det ulike eksempler for lokalmenigheter:

Utforming av tilbud og kapasitet lokalt, må gjøres i hver enkelt stab.

 

Til sist: en liten sjekkliste for allehelgen:

1.       Finnes arrangementer (også lysutdeling) på skjerikirken.no?

2.       Finnes det artikler om kirkens sorgtilbud på nettsiden deres?

3.       Har dere planlagt sorginnlegg på sosiale medier og eventuelt sponset dem?

4.       Har menighetsbladet artikkel om kirkens sorgtilbud?

5.       Har dere kontakt med folk som er spesielt takknemlige eller berørte av sorgtilbudet deres og som de vil dele offentlig gjennom media? (og som vet hva det innebærer) Ta kontakt med Karianne

6.       Inviter alltid til et neste møte når du treffer folk, enten det er på kirkegård, kjøpesenter eller i kirken.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"